BAŞPEHLİVANLAR ŞEHİTLER İÇİN KOL BAĞLADI
Özel

09 Ocak 2017
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde dünyada ilk kez salonda gerçekleştirilen yağlı güreş müsabakalarında başpehlivanlar şehitler için kol bağladılar. Dünya'da ve Türkiye'de ilk defa kapalı salonda yağlı güreşlerimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak kapalı ortamda güreşin sürdürülebilirliğini sağlamak için Balıkesir’e yeni bir er meydanı kazandıracağız. Bugün olduğu gibi önümüzdeki yıllarda başpehlivanlar kar yağarken er meydanında güreşecek” dedi. 
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde dünyada ilk kez salonda gerçekleştirilen yağlı güreş müsabakalarında başpehlivanlar şehitler için kol bağladılar. Geleneksel Türk Yağlı Güreşleri'nin sürekliliğini sağlamak ve bu sporun 12 ay boyunca yapılabilmesi için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Karesi Belediyesi, Türkiye Güreş Federasyonu ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ilk kez Kurtdereli Spor Salonu'nda gerçekleştirilen yağlı güreşlerde başpehlivanlar kıyasıya mücadele etti. Güreşlere Minik 1, Minik 2, Teşvik ve Başpehlivanlık kategorilerinde toplam 16 sporcu katıldı.
ŞEHİTLER ANILDI TERÖR LANETLENDİ
Türkiye'de ilk kez spor salonunda kurulan er meydanında yapılan ve “Başpehlivanlar Şehitler İçin Kol Bağlıyor” sloganıyla düzenlenen güreşlerde birbirinden önemli mesajlar verildi. Güreşleri izlemek için gelen tüm vatandaşlara Türk bayrağı dağıtıldı. 15 Temmuz darbe girişimi bir kez daha lanetlendi. Astsubay Ömer Halisdemir ve polis memuru Fethi Sekin başta olmak üzere tüm şehitler rahmetle anıldı. Ayyıldızlı tişört giyen genç sporcular, 'Dün Çanakkale'yi geçemediler, bugün Boğaz köprüsünü', 'İşte meydan, işte millet, teröre karşı tek yürek' yazılı pankartlar taşıdı. Yağlı güreşleri yılın 12 ayına yaymayı amaçlayan etkinlikle birlikte Türkiye'de bir yağlı güreş ligi kurulması da gündeme geldi.
Müsabakaların açılış konuşmasını yapan Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, "654 yıldır yapılan yağlı güreşler, sezonluk bir spordu. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz kurultayda ilk kez kapalı bir alanda organizasyonun yapılması ve bu sporun 12 aya yayılması gündeme geldi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin katkısı ile başpehlivanlarımızın katılımıyla bugün önemli deneme yapıyoruz" dedi.
BAŞKAN UĞUR: “TERÖRE İNAT YATIRIMLAR DEVAM EDECEK”
Açılış seremonisinin ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Dünya'da ve Türkiye'de ilk defa kapalı salonda yağlı güreşlerimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Geçtiğimiz salı günü Beşiktaş Şehitler Tepesi'nde hain terör saldırılarını lanetleyerek ve şehitlerimizi rahmetle yad ederek başlattığımız programın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin son yıllarda artarak devam eden başarısı birilerini rahatsız etmektedir. Gelişen ve büyüyen Türkiye'ye karşı başlatılan artan terör saldırıları milletimizin birlik ve beraberliğini hedef almaktadır. Bu vatan toprakları üzerinde operasyon yapmak isteyenlere asla izin vermeyeceğiz. İzmir'de geçtiğimiz gün şehit olan kahraman polisimiz Fethi Sekin gibi son mermimiz bitse dahi mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye'yi bölmek, parçalamak isteyenler emellerine asla ulaşamayacak. Kökleri Malazgirt'e dayanan, bin yıldır Anadolu'da hüküm süren bu milleti yenemeyeceksiniz. Türkiye, İstiklal mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Terörle hayatı durdurmaya çalışanlara inat; yatırımlara, sosyal hayata devam ediyoruz" diye konuştu.
7 MİLYON LİRALIK KAPALI ER MEYDANI YAPILACAK
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak kapalı ortamda güreşin sürdürülebilirliğini sağlamak için yeni bir Er meydanını Balıkesir'e kazandırmak istediklerini dile getiren Başkan Uğur, "4 bin 122 metre kare alan üzerine kurulu olacak bu er meydanı 1606 kişi izleyici kapasiteli olacak. Gelen seyirci hem güreş izlemekten zevk alacak hem de pehlivanlarımız kış aylarında dahi olsa er meydanında güreşme imkanına kavuşmuş olacak. Toplam maliyeti 7 milyon TL olan bu er meydanı inanıyorum ki ata sporumuz yağlı güreşlerimizi farklı bir konuma getirecek. Kurtdereli Mehmet Pehlivan yağlı güreş kurultayı ve Kırkpınar başpehlivanları Balıkesir karşılaşmasının bir kez daha ülkemize, milletimize ve spor camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. Yüreğiyle, bileğiyle, aklıyla mücadele eden tüm pehlivanlarımıza başarılar diliyorum" dedi.
BAŞPEHLİVAN RECEP KARA OLDU
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın da konuşması ardından müsabakalar yapılan duaların ardından Minik 1 güreşleriyle başladı. Bu kategoride yapılan eşleşmeler sonrasında İbrahim Türkmen, Yusuf Can Aktaş, Furkan Elagöz ve Kerem Karahasan güreştiler. Rakiplerini yenen İbrahim Türkmen ve Furkan Elagöz arasından oynanan final müsabakasında rakibi yenen İbrahim Türkmen 1. oldu. Minik 2 dalında Emin Erdoğan Yiğit Öztürk'ü yenerek 1. oldu. Teşvik dalın ise Necip Al, İhsan Derin'i yenerek 1. oldu.
Başpehlivanlık müsabakalarında çekilen kuralar sonucunda Mehmet Yeşil Yeşil, Salih Eriç ile Recep Kara, Serhat Balcı, Ali Gürbüz Orhan Okulu ve Şaban Yılmaz İsmail Koç ile eşleşti. Rakiplerini yenen Mehmet Yeşil Yeşil Orhan Okulu ile Recep Kara İsmail Koç ile yarı final müsabakaları yaptılar. Yarı final müsabakalarından galip ayrılan Recep Kara ile Orhan Okulu Başpehlivanlık final müsabakasında karşı karşıya geldiler. Nefes kesen bir müsabaka sonrasında Recep Kara Orhan Okulu'yu yenerek ilk kapalı salon yağlı güreşleri birincisi olarak adını tarihe yazdırdı. Başpehlivan Recep Kara aldığı şampiyonluk ödülünü şehit ailelerine bağışladı.
ÖDÜLLERİ PROTOKOL VERDİ
Yapılan müsabakalar sonrasında birinci olan güreşçilere ödülleri Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, Karesi Kaymakamı Abdülkadir Demir, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın tarafından verildi.
Müsabakalara Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, Karesi Kaymakamı Abdülkadir Demir, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, AK Parti İl Başkanı Hasan Demiraslan, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, güreş düzenleyen ilçelerin belediye başkanları, güreş ağaları, başpehlivanlar ve güreşseverler katıldı. 
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24