BU BELGEYİ ALMAYANLARA CEZA KESİLECEK

24 Şubat 2016

Ayvalik Atatürk Sanayi Sitesi TOBB ve Ayvalık Ticaret Odası Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Şefik Açar uyardı: Bu belgeyi almayanlara ceza kesilecek...

Ayvalık Atatürk Sanayi Sitesi TOBB ve Ayvalık Ticaret Odası Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Şefik Açar 2016 yılında çıkan mesleki yeterlilik kanunu ile belirlenen 40 meleğe mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu geldiğinden ama mesleklerin açıklanmadığından 2008 yılında çıkan bir yönetmelik ile doktorlar, hemşireler, ebeler, eczacılar dışında belirlenen 40 meslekte mesleki yeterlilik belgesinin alınmasının zorunlu hale geldiğini, 2015 yılında ise 12 ay sonra kapsama alınan mesleklerde uygulamaya geçileceğini açıkladı.

“40 MESLEKTE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALINMASI ZORUNLU’’

Mesleki yeterlilik kanunu 2006 yılında çıktı aslında ama meslekler hemen ilan edilmedi. 2008 yılında bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelik kapsamında Lisans mezunları ve doktorluk, eczacılık, hemşirelik, ebelik gibi mesleklerin bu kapsamın dışında tutulması kaydı ile bu yönetmeliği çıkardılar. 2015 yılında da 12 ay sonra yeni kapsama alınan mesleklerde uygulamaya geçileceği bildirildi. 40 melekte zorunluluk getirildi.

“MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNİ ALMAK ZORUNDA OLAN MESLEKLER’’

Belirlenen kanu ile mesleki yeterlilik belgesini almak zorunda olduğu meslekler; Ahşap kalıpçı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme demircisi, betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğal Gaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğal Gaz Işletme Bakım Operatörü, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı, duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik – Pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, Isıtma Ve Doğal Gaz Iç Tesisat Yapım Personeli, Inşaat Boyacısı, Iskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı, panel kalıpçı, Plastik Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçı, Yangın Yalıtımcısı.

“MESLEKİ YETERLİLİK KURUMUNUN SİTESİNDEN ÖĞRENEBİLİRLER”

Bu mesleklere ek olarak başka meslekler de eklenecek olursa vatandaşlarımız Mesleki yeterlilik kurumunun sitesinden takip edebilir. Siteden hangi mesleklerin bu belgeyi alması gerektiğini öğrenebilirler.

“SON GÜN 25 MAYIS 2016’’

25 Mayıs 2016 yılında bu verilen 12 aylık süre dolmuş olacak. Ondan sonraki süreçte Mesleki yeterlilik kurumundan alınmış belge isteyecekler. Bu belgeleri her kurum veremiyor. Çok detaylı çalışmalar yapıyorlar bununla ilgili. Bu belgeyi verilecek yeterliliğe sahip mi diye. Hangi mesleklerde hangi kurum sorumlu olduğunu yine Mesleki yeterlilik kurumunun sitesinden öğrenebilir vatandaşımız. Vatandaş herhangi birisine müracaat edip mesleki yeterlilik belgesi almayı isteyebilir. Şuanda İnşaat alanındaki meslekleri genelde kapsama alanına almışlar.

‘’Denetimler sıklaşacak’’

Ülkemizde mesleklere bir standart getirmeye çalışıyorlar. Yurt dışında mesleklerin ayrışımı çok fazla.  Mesela bizde betonarme kalıp, çatı işini aynı kişi yapıyor ama yurt dışında bunlardan sadece bir tanesini yapabiliyor. Diğer işi başka bir vatandaş yapmak zorunda. Aynı kişi birden çok işi yapamıyor. Ülkemizde biraz daha standart’a ulaşmak istiyorlar. Denetimleri sıklaştırmak istiyorlar.

‘’Bu durumun vatandaş için avantajı da var’’

Vatandaş için bu durumda avantaj olacak bir kısım eğer bize gelip bizden ustalık belgesi aldıysa bu kapsamın dışında tutuluyor. Bizim ustalık belgemiz mesleki yeterlilik belgesini geçiyor. Bizim verdiğimiz belgeler süresiz. Mesleki yeterlilik kurumunun verdiği belgeler 5 yıl süreyle geçerli. 5 yıl sonra tekrar belge alması gerekecek.

‘’Sınav ücretini 1 kereliğine Devlet karşılayacak’’

Bu belgeyi verecek kurumların bir çoğu özel kurumlar  ya da üniversiteler olacak ve vatandaşlarımızdan ücret talep edecekler. Devlet vatandaşımıza bir defaya mahsus sınavı kazanma şartıyla ücretini karşılayacak. Hem belge ücretini hem sınav ücretini karşılayacak. 2017 yılının sonuna  kadar bu devam edecek. 2017 yılının sonundan itibaren 2019 yılına kadar da ücretin yarısını karşılayacak.

‘’Kişi başına 500 TL ceza’’

Bu belgeyi almayan biri işletme çalıştırıyorsa her çalışan için 500 TL cezası var. Sınav ücretini mesleki yeterlilik kurulu belirleyecek. Özel kuruluşlar kendileri belirleyemeyecekler.

  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24