AYVALIK, DÜNYA MİRASI OLMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA YÜRÜYOR

18 Ekim 2018
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, prestij projeleri arasında yer alan ve Ayvalık’ın ‘Endüstriyel Peyzaj’ başlığı ile UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasını içeren çalışmanın devam ettiğini açıkladı.  Başkan Gençer, “Hedefimiz; nitelikli turizm, uluslararası koruma ve üst düzey tanıtım için kültür varlığımız Ayvalık’ımızın dünya mirası olarak UNESCO listesinde kalıcı olmasıdır” dedi.
 
Ayvalık'ta 2015 yılında belediye tarafından düzenlenen çalıştayla başlayan süreç, UNESCO Ayvalık Alan Yönetimi Birimi kurulması ile devam etti. Yalın Tüzmen başkanlığındaki bu birim farklı tarihlerde toplantılar yaparak UNESCO için oluşturulan dosyayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teslim etti. Her yıl tüm dünyadan gönderilen dosyaları inceleyen Paris'teki UNESCO heyetinden olumlu sonuç ise 2017 yılında geldi. Ayvalık, Endüstriyel Miras başlığı altında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. Kentin tarihi, kültürel, arkeolojik ve doğal değerlerini korumak, geliştirmek ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını yapmak, gelecek kuşaklara aktarımını sağlamak için UNESCO sürecini başlatan Ayvalık Belediyesi, ‘UNESCO Dünya Mirası yolunda Ayvalık’ konulu bir çalıştay gerçekleştirdi. ilçe siluetinin dikkat çeken, endüstriyel mirasın tamamlayıcı unsuru fabrika bacalarını  düzenlediği etkinlikle gündeme getirdi.
“YOL HARİTAMIZ BELLİ; AYVALIK’I KORUMAK”
Geçmişte Ayvalık’ın ekonomik ve sosyo-kültürel hayatını şekillendiren zeytin ve ona bağlı endüstrinin günümüzde de önemini koruduğunu belirten Başkan Gençer, "Ayvalık, geçmişte 20’nin üzerinde zeytinyağı fabrikası, 30’un üzerinde sabunhane olan bir kent. Bunların birçoğunun binası halen ayakta duruyor. Ayvalık önemli bir endüstriyel peyzaj sunuyor. Ulusal kültür varlığımız Ayvalık’ımızın dünya miras alanı olarak kabulü yolunda ilk adımı attık. UNESCO Dünya Mirası yolunda büyük bir adım başarıyla geçildi. Ayvalık, Endüstriyel Miras başlığı altında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. Hedefimiz, kalıcı listeye girebilmek.  Bunun için çizdiğimiz yol haritasında, kentimizin sayısı 2006’ya ulaşan tescilli taş binalarının yanı sıra Endüstriyel peyzajın önemli parçası olan zeytin ağaçlarımızı korumak. Ayvalık'ımız yurdumuzun en büyük ve en özgün tabiat parkıyla, zeytin ağaçları, tarihi ve kültürel değerleriyle birlikte korunacak. Bunu yaparken de kent kültürümüzü de korumamız lazım. Bununla paralel olarak geçmişten bugüne sürdürülen zeytincilikle kültürel değerlerimizi dünyaya doğru anlatabilmeyi istiyoruz” dedi.
“AYVALIK, ENDÜSTRİYEL PEYZAJ BAŞLIĞINDA UNESCO’YA BAŞVURAN TEK YER”
Süreci baştan beri Ayvalık halkına çalıştay ve eğitim çalışmaları yoluyla anlattıklarını ve UNESCO sürecini, belediye bünyesinde oluşturulan UNESCO Ayvalık Alan Yönetimi Birimi ve birçok üniversitenin akademisyenleri ile birlikte yürüttüklerini kaydeden Başkan Gençer, “Nitelikli turizm, uluslararası koruma ve üst düzey tanıtım için kültür varlığımız Ayvalık’ımızın dünya mirası olarak kabulü yolunda önemli bir adım attık. Ayvalık’ımızın ‘Endüstri Peyzajı’ olarak UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasını sağladık. Endüstriyel peyzaj başlığı ile UNESCO’ya başvuran tek yer Ayvalık. Kentimizin UNESCO Dünya Mirası listesine kalıcı olmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Cunda, Küçükköy, Sarımsaklı ve Altınova ile görülesi güzellikler sunan Ayvalık, özenle koruduğu kültürü, benzersiz mimarisi, bambaşka özellikler sergileyen Tabiat Parkı, tertemiz havası, pırıltılı denizi, 22 adası, su altı florası ve faunası, sanatçılara ilham veren atmosferi, özgün mutfağı ve aydın insanlarıyla bir yeryüzü cenneti. Bütün bu değerlerimiz ile birlikte UNESCO yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.
BAKANLIK HEYETİ AYVALIK’A GELİYOR- UNESCO İÇİN AYVALIK ANKARA İŞBİRLİĞİ
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde Dünya Miras Alanları Şubesinden bir heyet Ayvalık’a gelecek. 16-18 Ekim tarihleri arasında ilçede incelemede bulunacak heyet, ‘Ayvalık Alan yönetimi planı’ protokolü gereği Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte hazırlıkları sürdürülen Alan yönetimi planının sınırlarını belirleyecek.
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24