ZEYTİN ÇEKİRDEKLERİ BELGESEL OLDU

07 Aralık 2018
Ayvalık Belediyesinin ödüllü projelerinden ‘Zeytin Çekirdekleri’ belgesel oldu. Yönetmen Cemalettin İrken ve ekibi tarafından çekilen Zeytin çekirdekleri belgeseli, 7 Aralık Cuma günü saat 19.30’da TRT Belgesel kanalında yayınlanacak.
Ayvalık Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen, tamamen gönüllük bağı ile kurulmuş,  çocukların gelişimine adamış bir sosyal sorumluluk projesi olan “Zeytin Çekirdekleri” projesinin belgeseli çekildi. TRT Yönetmenlerinden Cemalettin İrken tarafından çekilen belgeselin Yardımcı Yönetmenliğini Yeliz Karakütük, Görüntü Yönetmenliğini İrfan Yazar, Kurgu Yönetmenliğini Nuri Leblebici üstlenirken,  kamera ve drone çekimleri Filiz Çakmak ve Orhan Aybertürk, ses çalışmaları Nuri Öz, ışık çalışmaları Kadir Döner tarafından gerçekleştirildi. Yapımcılığını Cemalettin İrken, Ali Gör ve Çağlar Kaya’nın üstlendiği, Müziklerini Murat Gedikli’nin hazırladığı belgeselde Proje koordinatörü Gül Yılmaz Gürsoy ile Çiğdem Uzel danışmanlık yaptı.
Belgeselin titiz bir çalışma sonucu hazırlandığını belirten Yönetmen Cemalettin İrken, “Projenin amacı çok önemli. Proje, insanın gelişimdeki en önemli dönem olan çocukluk çağlarını her çocuğun verimli bir şekilde yaşaması gerektiği felsefesi ile projeye katılan tüm çocukların hayatlarında ‘sanat yoluyla’ farkındalık yaratmak ve sanata duyarlı insanlar olarak yetişmelerini sağlamayı amaçlıyor. Ayvalık’ta başlayıp tüm Türkiye’den gelen desteklerle okuma güçlüğü çeken, sosyo ekonomik durumları kısıtlı ailelerin çocuklarının gelişimlerine katkı bulunmaya devam ediyorlar. Bu amaçla yola çıkan tüm bu güzel insanlarla ve onların yetiştirdiği, müzik ve sanatın diğer dalları ile hayatları değişen ve önemli başarılar elde eden Ayvalık’ın mahallelerinden ve uzak köylerindeki çocukları görünce bu işin bir belgesel proje ile daha büyük bir kitleye ulaştırılıp, bu önemli faaliyetin bir parçası olmak istedik” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZIN HAYATINDA ŞİMDİ SANAT VAR”
Başkan Gençer, “Zeytin Çekirdekleri Projesi ‘insanın gelişimdeki en önemli dönem olan çocukluk çağlarını her çocuğunun verimli bir şekilde yaşaması’ gerektiği felsefesi ile hayata geçirildi. Projeye katılan tüm çocukların hayatlarında “sanat yoluyla” farkındalık yaratmak ve idealist bir sanatçı olarak çekirdekten yetişmelerini sağlamak amaçlandı. Mutlu bir geleceğin çocukluktan başlayacağı inancıyla da ‘güzel başlangıçlar’ için projeye Zeytin Çekirdekleri ismi verildi. Ayvalık Belediyesi olarak müziğin gücüne olan inanç ile hayata geçirdiğimiz Zeytin Çekirdekleri Projesi ile kırsal ve kentsel mahallelerden Ayvalık ilçesine bağlı toplam 35 okuldan 1800 çocuğa ulaştık. Hedeflerimiz; Birlik ve barışın sesini sanat yolu ile oluşturmak, ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları yaratarak sanata katılım hakkını sağlamak, mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız sanat ve spor eğitimi olanağı vermek, ‘iyi birey iyi toplum; mutlu birey mutlu toplum’ yapısının temellerini oluşturmak. Ayvalık’ın sosyal dokusuyla bütünleşmiş; çocukların ve ailelerinin aktif katılımıyla ‘dayanışma ve paylaşım merkezleri’ kurarak geleceğin genç kentli bilincinin temellerini atmak. ‘Müziğin varlık, barış, adalet gibi fikirleri en iyi ifade edebilme ve kitlelere ulaştırabilme yolu’ olduğu inancıyla; gelecek için daha bilinçli, kimlikli, adil, barışçıl ve sevecen bir yaşam biçimi yaratmak ve bunun için diğer sanat disiplinlerinden de yararlanarak geniş kitlelere ulaşmak. Dünyamıza ‘iyi bireyler’ yetiştirmek” dedi.
KÖY ENSTİTÜLERİ ÖRNEK ALINDI
Ayvalık Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün öncü sosyal sorumluluk projesi olarak yürüttüğü Zeytin Çekirdekleri; Ayvalık Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ayvalık okulları yönetimlerinin işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Ayrıca sivil toplum, dernekler, esnaf ve özel sektör de projenin ayrılmaz parçası konumunda. Projede pek çok gönüllünün hem eğitmen olarak hem de operasyonda yer alması, tam bir işbirliği ve imece yapısı oluşturuyor. Zeytin ağacının sembolize ettiği barış ve eşitlik ile gönüllük seferberliğini simgeleyen, asırlık bir zeytin ağacı gibi sağlam, güvenilir bir insan, bir toplum için çekirdekten yola çıkmak gerektiğini belirten ve bu nedenle ‘Zeytin Çekirdekleri’ adı verilen proje, ‘Bir çocuk gelişir dünya değişir’ inancı ile hareket ediyor. Ayvalık Belediyesinin ilçe çocuklarının ve gençlerinin sosyal gelişimlerini güçlendirmek için hayata geçirdiği ücretsiz müzik, sanat ve spor eğitim programı olan Zeytin Çekirdekleri, Anadolu’da bir aydınlanma eğitimi yapan Köy Enstitüleri anlayışı ile gerçekleştiriliyor. 'Zeytin Çekirdekleri' ile sosyo ekonomik durumu kısıtlı çocuklara ücretsiz müzik eğitimi verilirken ekoloji, bilimsel, güzel sanatlar atölyeleri, fotoğrafçılık atölyeleri, tiyatro çalışmaları ve sportif etkinlikler de gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında çocuklar için okul döneminde, ders ve ders saatleri sonrası haftada 3-4 kere etkinlikler düzenleniyor. Yaz Kampları etkinlikleri de projenin önemli bir ayağını oluşturuyor. Ayrıca Ayvalık’taki diğer faaliyet ve organizasyonlar ile işbirliği gerçekleştirilerek çocukların ‘konser, spor yarışmaları, çevre etkinlikleri’ gibi faaliyetlere de katılımı sağlanıyor. Çeşitli ulusal ve uluslararası etkinlik ve konserler de öğrencilerin yer aldığı aktivitelerden. Zeytin çekirdekleri projesi önümüzdeki dönemde, çocuklara yeni beceriler katacak eğitim çalışmalarıyla zenginleşerek devam edecek.
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24