Bu sayfayı yazdır

MADEN ADASI YANGINININ SABOTAJ OLDUĞU İDDİASI
Özel

08 Temmuz 2020

Ayvalık’ın 22 adasından biri olan Maden Adası’nda  1 Temmuz gecesinde çıkan sonrasında yaklaşık 50 hektar alanın yanmasının ardından harekete geçen çevreciler, adadaki yanan alanlarda yaptıkları incelemelerin ardından söz konusu yangının bir sabotaj olduğunu iddia etti.

 

Yangının ardından Maden Adası’na giderek incelemelerde bulunan Ayvalık Tabiat Parkı Platformu Sözcüsü, yangının kıyıdan uzak ve adanın yüksek noktalarında başladığını belirlediklerini söyledi. Geçtiğimiz yıllarda Maden Adası’nda yangın çıkaracak çeşitli aparatları bularak adada çıkan yangınların bilinçli çıkarıldığına yönelik iddaları güçlendiren Erhan Çiftçi, 1 Temmuz gecesi yine adada çıkan yangının sabotaj olabileceğini savundu.

Maden Adası’na giderek yangın mahallinde incelemeler yaptıktan sonra  çektiği görüntüleri gazetecilerle paylaşan Çiftçi, bazı insanların Ayvalık Tabiat Parkı sınırları içerisinde bulunan bitki örtüsünün çalı-çırpıdan ibaret olduğunu savunarak adadaki yangını küçümsercesine bir tutum içinde olmasına tepki göstererek,  “Bu yüzden ada yüzeyindeki çalı-çrpının yanmasında herhangi bir sakınca olmadığını düşünüyorlar. Ama yanan sadece çalılıklar değil; delice zeytinler, ahlatlar, çok güzel ağaçlarda var buralarda. Kaldı ki, bu bitki örtüsü sadece çalılık olsa bile, bu bitkiler erzoyonu önlemede, yaban hayvanlarıyla kuşlara yuva oluşturma ve doğal zenginliği sağlamada çok önemli bitkilerdir. Toprağı tutup, erozyonun oluşiumunu önlüyorlar. Bu yanan alanda aromatik, tıbbi ve endemik bitkiler de var. Sonuç itibariyle bitkinin niteliği ne olursa olsun, yada adalardaki bitki örtüsü ne şekilde olursa olsun burada gerçekten çok büyük bir kıyım var. Buradaki yangın kesinlikle; piknikçi yada kaza şeklinde tanımlanamayacak bir yangındır bu. Sabotaj olduğu ve bilinçli bir şekilde yakıldığı çok belli. Bakıldığında burada yaşanılan her zamanki senaryonun bir başka benzeridir” dedi.

Maden Adası’ndaki yanan alanın kaç hektar ve nekadar ölçümde olduğunu bilemediğini kaydeden Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Erhan Çiftçi, “Geçen senelerde olduğu gibi bu yıl yine Temmuz ayı içerisinde Maden Adası yandı. İki yıl öncede yine burada bir yangın çıkmıştı. Yangının çıktığı bölgeye baktığımızda ve hakim rüzgarı hesapladığımızda yangının kesinlikle adanın kıyı bölgesinde değil,  tepelerde ve insanın pek ulaşamayacağı yerde çıktıüını görüyoruz. Yani bir piknikçi ateşi yada herthangi kazadan bahsedebilmek mümkün değil. Biz; bunun yine kasıtlı olarak yapıldığını ve sabotaj olduğunu düşünüyoruz. Bu adalarda gözü yada çeşitli projeleri olanlar bu yangınları çıkarıyorlar diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

Ayvalık Tabiar Platformu Sözcüsü Erhan Çiftçi şöyle devam etti;

“Maden Adası’ndaki delice zeytinler ahlatlar, fundalar, endemik, tıbbi, aromatik bitkilert yandı ve küle döndü. Burada kuşların yuvaları vardı. Doğal bir yaşam vardı. Ekolojik bir denge vardı. Bütün bunlar bu yangınla yok oldu. Şu anda yangının başladığı noktada bulunuyorum. Burası kıyıdan çok uzak ve yüksek bir alan. Buraya küçük bir patika yoldan yürüyerek ulaşabiliyoruz ancak.  Bu nedenle burada piknikçinin, tatilcinin yada bir gezginin  veyahut bir kazanın bu yangına neden olabileceğini düşünmüyoruz. Kasıt olduğunu düşünüyoruz. Bu bölge ile ilgili projelerin bir parçası olduğunu düşünüyoruz ve son derece üzgünüz.”

 

Resim Galerisi

  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace