Bu sayfayı yazdır

ÇOCUK İSTİSMARI AFFINA KARŞI KADIN PLATFORMU ÜYESİ 237 KADIN ÖRGÜTÜ ORTAK AÇIKLAMA YAPTI

08 Temmuz 2020

Çocuk İstismarı Affına Karşı Kadın Platformu üyesi 237 kadın örgütü, çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarını düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103. maddesi ile ilgili af girişimlerini kaygıyla izlediklerini söyleyerek ortak açıklama yayınladı.

İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına da değinilen açıklamada, “Çocuk cinsel istismarı faillerine yönelik af girişimlerinden İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı Şiddet Yasası’nı karalamaktan, kadınların kazanılmış haklarını tehdit etmekten vazgeçin” çağrısı yapıldı. Temmuz ayı içerisinde Meclis’e gelebilecek af düzenlemesinden vazgeçilmesinin talep edildiği açıklamada, “Çocuk cinsel istismarcılarına af girişimlerini ertelemenizi değil; bu niyetinizden derhal ve tamamen vazgeçmenizi ve bunu kamuoyuna ilan etmenizi bekliyoruz” denildi.

‘TEDİRGİNLİĞİMİZ SÜRÜYOR’

Çocuk istismarı faillerine af girişiminin Meclis’e ekim ayında başlayacak yeni yasama dönemine bırakıldığı yönünde duyumlar alındığının ifade edildiği açıklamada, “Ancak 2016’da bu maddeye ilişkin değişiklik önerisi Meclis gündemine bir gece yarısı getirildiği için, Meclis’in açık olduğu 15 Temmuz 2020 tarihine kadar bizlerin tedirginliği sürecek. Bu af girişimi ertelenmekle kalmamalı; bir daha asla gündeme gelmemek üzere siyasetin, kamuoyunun ve Meclis’in gündeminden tamamen çıkartılmalıdır” diye belirtildi.

‘KAMUOYUNA İLAN EDİN’

Kamuoyu algısı üzerinde oluşturulan etki sonucu, çocuk cinsel istismarı, çocuk yaşta evlendirmeler konusundan ya da ‘düğün adı altındaki tecavüz törenleri’nden haberdar ya da bunlara tanık olanların ihbar etmesinin önüne geçilmiş oluyor. Çocuk yaşta evlendirmelerin devam etmesine, çeşitli kişi ve kurumların, kız çocuklarının evlendirilme yaşının 12 hatta 9 olabileceği yönündeki propagandalarının sürüp gitmesine neden oluyor. Böylece yürürlükteki Türk Ceza Kanunu ve Türk Medeni Kanunu parça parça yürürlükten kalkıyor; kadınların ve kız çocuklarının aleyhine işleyen fiili bir hukuk sistemi yaratılıyor. Bu nedenle, çocuk cinsel istismarcılarına af girişimlerini ertelemenizi değil; bu niyetinizden derhal ve tamamen vazgeçmenizi ve bunu kamuoyuna ilan etmenizi bekliyoruz.”

‘SONUNA KADAR KARŞIYIZ’

“Kadına karşı şiddetle ilgili İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkmak şiddetçi erkeklere teşvik, tüm kadınlara tehdittir” diye vurgulanan açıklamanın devamında, TBMM Boşanma Komisyonu Raporu’ndan bu gün İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya karşı sistematik bir karalama kampanyası yürütüldüğü ifade edildi.

Açıklama şu şekilde devam etti;

“TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarı Affına Karşı Kadın Platformu’nu oluşturan 237 kadın örgütü olarak; Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılığı körükleyen bu söylemlerinize son verin, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasayı uygulayın. Kadınlar ve çocuklarla ilgili konuların toplumsal ve siyasal tarafı, kadınların ve çocukların hakları için yıllardır mücadele eden kadın örgütleridir. Kadın örgütleri, birlikte kararlaştırılmayan, kadın hakların da gerileme anlamına gelecek her bir adıma sonuna kadar karşı çıkacaktır.”

 

Resim Galerisi

  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace