AYVALIK’TA MADEN ADASI ‘NDA ÇIKAN YANGIN İTFAİYENİN FEDAKÂRLIĞIYLA SÖNDÜRÜLDÜ

03 Temmuz 2020

Ayvalık açıklarında Maden Adası'nda makilik alanda çıkan örtü yangını havadan helikopter ile söndürülmesinin ardından rüzgarın etkisiyle yeniden başlayan yangın itfaiye eklplerinin özverili çalışmaları sonucunda güçlükle söndürüldü.

 

Alınan bilgiye göre; dün akşamüstü Ayvalık’ın 22 adasından biri olan Maden Adası sahilinde bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Kısa sürede makilik alana sıçrayan yangın şiddetli poyraz nedeniyle büyüdü.

Adada yangın ihbarının alınması üzerine Balıkesir'den Orman Bakanlığına ait bir helikopter bölgeye sevk edildi. Kısa sürede bölgeye gelen helikopter şiddetli rüzgarla da mücadele ederek yangını kontrol altına aldı . Yangında yaklaşık 200 metrekare makilik alan zarar gördü.

SÖNEN YANGIN YENİDEN ALEVLENDİ

Ancak helikopterin söndürdüğü yangın, soğutma çalışması yapılamadığı için rüzgarın da etkisiyle gece saatlerinde yeniden alevlendi.

Şiidetini arttıran fırtınayla birlikte ada yüzeyinde ilerleyen yangına hava karardığı için helikopter havalanarak müdahale edemedi.

22 Adası ile Türkiye’nin eşsiz bir zenginliğine sahip Ayvalık’ta bir deniz itfaiyesi olmadığı için neredeyse Maden Adası’nın tamamını tehdit eden alevlere uzun bir süre müdahale edilemedi.

Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp’in girişimleri ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın talimatıyla Ayvalık İtfaiye Grup Amiri Ahmet Yalvaç ile 6 itfaiye eri bir balıkçı teknesiyle gece saatlerinde Maden Adası’na ulaştı.

Beraberinde adaya götürdükleri iki ayrı pompa ile denizden aldıkları suyu adayı aydınlatan alevlere sıkarak gece boyu insanüstü mücadele veren 7 kişilik itfaiye ekibi, yangını sabaha karşı kontrol altına alarak söndürmeyi başardı.

Maden Adası’nın üç ayrı noktasında çıkan yangının doğal yollarla olmayıp, insan eliyle meydana geldiği üzerinde durulurken,  yangında, endemik bitki örtüsüyle kaplı adanın dörtte biri küle döndü.

Yaklaşık 50 hektarlık alanda etkili olan yangında yüzlerce yaban hayvanının telef olduğu ve adadaki bitki örtüsünün büyük oranda zarar gördüğü bildirildi.

7 kişilik itfaiye ekibi günün ilk ışıklarıyla Ayvalık’a dönerken, yolda içinde bulundukları balıkçı teknesi arıza yapınca, Ayvalık Sahil Güvenlik botu gelerek itfaiyecileri sahile kadar çekti.

Ayvalık’ta vatandaşlar tarafından birer kahraman gibi sevgi gösterileriyle  karşılanan 7 kişilik itfaiye ekibinin gece boyu fedakarca yaptığı söndürme  çalışmalar nedeniyle bitap halleri ise dikkatlerden kaçmadı.

 

 

 

  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24