AYVALIK AYAZMASI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Özel

12 Temmuz 2018

1800’lü yıllardan beri Ayvalık ve Körfez halkına hizmet veren şifalı su merkezi, daha sonraki yıllarda küçük bir zeytinyağı fabrikasına dönüştürülmüş, eski özelliğini yitiren yapı, fabrikanın 1970’li yılların sonuna doğru işlevini kaybetmesi ile birlikte harap bir halde terk edilmişti. Kemal Paşa Mahallesi’nde bulunan yapının onarım ve yenileme çalışmaları Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer öncülüğünde 31 Ekim 2016 tarihinde başlatıldı.

2 milyon lira maliyetli onarıma 33 Sponsor destek verdi

Neo Klasik üslubu ile dikkat çeken, ilçe merkezindeki en ünlü ve en önemli dini yapı olarak nitelendirilen Ayazma’nın, Ayvalık Belediyesi tarafından başlatılan, iki Ayvalıklı kuzen olan Coca Cola Ceo’su Muhtar Kent, Ünlü Ceo avcısı Şerif Kaynar, Güler Sabancı, Ümit ve Cem Boyner ve Ferit Şahenk’in yanı sıra The George & Kaity David Foundation, Bunge Gıda & Komili Zeytinyağları, Emel Küçükçolak & Mustafa Yeşil, Hatice Zeynep Bodur, Bülent Bulgurlu, Bilon Gürayman & Ailesi ile birlikte toplam 33 isim destekli onarım çalışmaları tamamlandı. Foça kazılarını yürüten Prof. Dr. Ömer Özyiğit yönetiminde, maliyeti yaklaşık 2 milyon lirayı bulan onarım yenileme çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Ayvalık Ayazması ziyarete açıldı. Onarım çalışmaları sırasında Ayazmanın şifalı suyu da bulundu ve hem bina içinde hem de dışındaki çeşmelerde akmaya başladı.

Şifalı su için özel tasarım şişe ve özel tasarım hediyelik eşyalar

Şifalı suyu ile ün yapan Ayazma kapılarını ziyaretçilerine açarken, şifalı suyundan almak isteyenler için özel şişe üretilip bağış karşılığı ziyaretçilere veriliyor. Mum, bardak altlığı, melek biblolar, balmumu koku tabletleri, rüya kapanları, magnetler, rozetler, kitap ayraçları da girişi ücretsiz olan Ayazma’nın ziyaretçilerinin alabileceği diğer özel hediyelik eşyalar arasında. Ayazma Şifalı Sular Merkezi Pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

“Ayazma’ya gelin, şifalı suyumuzla buluşun”

Ayvalık’ın değerlerinin hepsini ayağa kaldırmaya başladıklarını ve projesini hazırladıkları Aya Triada’nın sırada olduğunu belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayazma bundan böyle de halka açık fonksiyonunu devam ettirecek; ‘faydalanılacak’ bir yer olacağını söyledi. Başkan Gençer, “Ayazma kutsal su mekânıdır. Ayvalık’ta da 1850’lerden beri kullanılan bir kutsal su mekânıdır. Hatta o kadar ün salmış ki Osmanlı döneminde. Cezayir’den, Tunus’tan Suudi Arabistan’dan bile şifa bulmaya gelen Müslümanlar oluyormuş. 1890’larda bugünkü yapı yapılmış ve kutsal su olarak devam etmiş. Şu an Sakarya Okulu olarak kullanılan bina bir hastaneymiş ve bütün gelirini bu mekândan karşılıyormuş. Biz de Ayazma’nın restorasyonunu Ayvalık Belediyesi olarak bağışçılarla birlikte bitirdik. Halkımızın ve turizmimizin hizmetine açtık.  Reklam yapmadan ilgi çok hızlı bir şekilde gelişti. Şimdiye kadar 1100 kişi gezdi. Günlük ortalama 35-50 arasında ziyaretçi oluyor. Bu kişiler sadece duyup geliyor. Şifalı sudan alıp yüzlerini yıkıyorlar. Binanın çok güzel bir estetiği var. İçi insana, ruhuna çok iyi gelen bir bina. Bu binayı Ayvalık’a kazandırdığımız için çok mutluyuz. Ayvalık’a gelen misafirlerimizi mutlaka Ayazma’ya uğramalarını tavsiye ediyorum, bekliyoruz. Ayazma’ya gelin, şifalı suyumuzla buluşun diyorum” dedi. 

  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24