BÜYÜKŞEHİR TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİ İMZALANDI
Özel

18 Mart 2019
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Müdürlüğü, Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi imzaladı. 15 Mart Cuma günü Salih Tozan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen imza törenine, sendika üyeleri büyük katılım gösterdi.
 
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinden 386, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinden 346 işçi ve personelin yararlanacağı toplu iş sözleşmesi, 15 Mart Cuma günü Hak-iş Konfederasyonu ve Hizmet-iş Sendikası ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ Genel Müdürlüğü arasında imzalandı.
 
15 Mart 2019’dan 14 Haziran 2021’e kadar geçerli olacak olan sözleşmeyle ilgili bilgiler veren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Halil Yılmaz “İlk sözleşme gereğince tüm işçilerimizin günlük ücretlerine ilk törende seyyanen iyileştirme yapılmış olup %7’lik bir artış getirmiştir. Bunun dışında sosyal haklarında %10’luk bir artış sağlanmıştır. Kurban Bayramı ikramiyesine de sayın başkanlarımızın desteğiyle bir günlük yevmiye ilave edilmiştir. En düşük yevmiye 124 liradan 141 liraya çıkarılmıştır. En düşük işçi maaşı 4 bin 114 liradan 4 bin 569 liraya çıkmıştır. Aylık net zam oranımız 455 liradır” dedi.
 
2. si düzenlenen toplu iş sözleşmesinin hayırlara vesile olmasını temenni eden Hizmet-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Savaş Dal “Yapmış olduğumuz mücadele neticesinde iki aylık mücadeleler sonucunda komisyon başkanlarıma, komisyonda yönetimde olan arkadaşlarıma şahsım ve sizler adına ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
“BİRLİĞİMİZ HİÇBİR ZAMAN BOZULMASIN”
 
Konuşmasına “Başınızı öne eğdirmeyeceğiz” diyerek başlayan Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ali Özdemir, şöyle devam etti:“Hiçbir zaman mevcut haklarınızdan geriye götürmeyeceğiz. Size bunun sözünü veriyoruz. Zam belki farklı olabilir, oturulur görüşülür ama dönüp baktığımda da mevcut haklardan geriye gitmedik. Son 3 yıl içerisinde ortalama maaşlarına %80’e varan zam yaptık. 60 günlük sürede 7-8 kez oturum yapıldı. Çetin mücadeleler geçti. Kavga etmeden, münakaşaya girmeden işverene zarar vermeden, işçiye zarar vermeden ücret nasıl alınır, Hizmet-İş Sendikası ve Hak-İş tüm Türkiye’ye gösterdi. İşverenler bizim sosyal ortağımız, biz onları hiçbir zaman üzmek veya sıkıntıya sokmak istemeyiz ama kesinlikle de uysal koyun değiliz, hakkımızı da sonuna kadar ararız. Birliğimiz hiçbir zaman bozulmasın.”
 
“ÜCRET ARTIŞI TALEBİ EN TEMEL HAKKINIZ”
Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan “Bugün bizim içinde Balıkesir içinde çalışanlarımız içinde çok özel bir gün. Gerçekten uzun yıllardır Balıkesir hayalini kurduk. Balıkesir’deki belediyelerde örgütlenmek güzel. Toplu iş sözleşmeleriyle arkadaşlarımıza hizmet etmek arzumuz bu bölgede uzun süre devam etti. Mücadele ettik ve çok şükür arkadaşlarımızın da desteğiyle zorlu bir mücadele geçirdik. Ne yazık ki toplu iş sözleşmelerimizi itirazlar nedeniyle zamanında gerçekleştiremedik. Ama bütün bunlara rağmen gerek birinci dönem yaptığımız toplu iş sözleşmesi başlangıçta yeterince belki izah edemedik ama geriye dönüp baktığımızda gerçekten geçmişin birikimlerini sorunlarını da çözdüğü önümüzü de aydınlatan çok önemli bir toplu iş sözleşmesini imzalamıştık. O toplu iş sözleşmesinin temelleri üzerine yeni dönem toplu iş sözleşmesini gerçekleştirdik. Tabi ki arkadaşlar, Balıkesir bir büyükşehir ve Türkiye’nin hem sahil şeridinde hem de Marmara’nın iç kesiminde temsil edilen geniş bir ilimiz. Burada yaşamanın burada çalışmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum ücretlerimizin daha fazla arttırma en temel ve haklı talebimiz. Bunun için mücadele ediyoruz. Dolayısıyla bu toplu iş sözleşmesiyle bütün sorunlarımızı çözdük” dedi.
 
TAŞERONDAN KADROYA GEÇENLERİN YETKİ TESPİTLERİ İSTENDİ
 
Toplu sözleşmelerin imzalanmasında üç temeli esas aldıklarını belirterek konuşmasını sürdüren Arslan “İyi bir toplu iş sözleşmesinin ilk şartı bizim için imzaladığımız toplu sözleşmenin muhataplarının iş güvencesini sağlamaktır. İkincisi, imzaladığımız toplu iş sözleşmesinin hükümlerinin gününde ve zamanında ödenmesi ve uygulanmasıdır. Üçüncüsü ise; iş yerinde iş barışının sağlanması. İnşallah önümüzdeki günlerde 696 Sayılı Kararname ile belediye bünyesine geçen şu anda belediyenin de kadrolu işçileri olan arkadaşlarınız adına da yetki tespitlerini istedik eğer imkân olursa 31 Mart seçimlerinden önce yetki tespitlerini alırsak, onlar adına da bir toplu sözleşme imzalayacağız. Toplu iş sözleşmemizin hepimize hayırlar getirmesini diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
 
“ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIN HEPSİYLE TEK TEK TANIŞTIM”
 
“Balıkesir hepimizin” sözleriyle konuşmasına başlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Cumhur İttifakı Adayı Yücel Yılmaz “Bizler, vatandaşlarımızın takdiriyle 5 yıllığına seçilen insanlarız. Bazılarının tabiriyle yolcuyuz, bazılarının tabiriyle hancı. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte uzun bir 5 yıl geçirdik. Karesi Belediye Başkanı olduğumda bütün çalışma arkadaşlarımı tanıyayım istedim. Önce memur arkadaşlarımı çağırdım. Çağırdığımda; kaç yıldır belediyede çalıştıklarını, kaç belediye başkanıyla çalıştıklarını çalıştıkları belediye başkanlarında beğendikleri ve beğenmedikleri yönleri sordum. ‘Biz önceki belediye başkanlarımızla çok muhatap olamadık, ilk kez sizinle görüşüyoruz.’ dediler. Hangi birimde çalışmak istediklerini, nerede daha verimli olacaklarını düşündüklerini sorarak kendilerini tanıtmalarını istedim.  69 arkadaşımızla böyle görüşmeler yaptık. Daha sonra işçi arkadaşlarımızla görüşme yaptık. Bizim belediyemizde o zaman 23 tane işçi arkadaşımız vardı. Onlarla da tek tek görüşme yaptık. İl Özel İdare’den gelen yaklaşık 30’a yakın arkadaşımız vardı, onlarla da tek tek görüşme yaptık. O arkadaşlarımızı tekrar devletin belirli birimlerinde çalışmasının belediyeden ziyade faydalı olacağını düşündük. Tasfiye komisyonuyla tekrar görüşüp birkaçı hariç büyük bir çoğunluğu tekrar DSİ, Karayolları gibi farklı birimlere gittiler” dedi.
 
“BALIKESİR BAŞKANLARINI SEVMEK İSTİYOR”
 
Belediyede çalışmanın 7/24 çalışma tabirine tam uyduğu belirten Yılmaz “Mutlaka birileri şehir adına bir yerlerde bir şeyler yapıyor. Ben belediyede çalışan arkadaşların ailelerine Allah sabırlar versin diyorum. Gerçekten zor. İşin kardeşliğini bozan bir tane nokta var. Buranın amelesi ben miyim diye düşündürendir. Yani biri gönlünü vermiş, şehrini sevmiş, emek bizden olsun bu şehir için mantığıyla çalışıyor. Bir tanesi de uyanıklık yapıyor. Sistemi en çok bozan bu. Bunları tespit etmekte birim amirlerinin müdürlerin görevi. Bunun haricinde temel bir sorun görmüyorum. Balıkesir, çalışanları çok seviyor. Belediyelerini seviyor. Belediye başkanlarını sevmek istiyor. Bu anlamda son dönemlerde çok fazla belediye başkanı değişikliği de ciddi manada şehrin ilerlemesine, gelişmesine, bilgi birikimine engel oluyor. Çünkü herkes kendi kadrosunu kurmak istiyor. Herkes bir şekilde daha işlevsel çalışacağını düşünerek bir süreç başlatıyor. 5 yıl belediyecilik için kısa bir süre. Bir belediye başkanı daha ancak; kimlerle çalışacağını, şehrin ana ihtiyaçlarını, bir işin ne kadar sürede biteceğini, sistemi anlayabiliyor. Ama Balıkesir’in tarihi son üç dönemde özellikle; Ziyaettin Tan, Sabri Uğur, İsmail Ok. Büyükşehire geçişte yeni belediye başkanları buradaki değişikliklerde Balıkesir’in mesafe almasına engel olan şeyler. Ama vatandaş seçtiği kişiden başta memnun sonunda memnun değilse birazda çuvaldızı belediye çalışanlarının kendisine batırması lazım. Acaba biz, başkanlıklarda yapılan hataları pekiştiriyor muyuz? Bununla ilgili benim kendi belediyemde arkadaşlarımla yaptığım çok fazla konuşma var. Her bir konuşmadan sonra bütün arkadaşlarımızın çok daha pozitif geri dönüt verdiğini ve çalışmaların çok hızlandığını gördüm” dedi.
 
“BU ŞEHRİN İŞVERENİ SİZSİNİZ”
 
“Birbirimize değer verdiğimiz zaman bu verdiğimiz değer şehre pozitif yansıyor” ifadelerine yer veren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Cumhur İttifakı Adayı Yücel Yılmaz “Az önce Sayın Hak-iş Konfederasyonu ve Hizmet-iş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan ‘işverenimiz’ dedi. Ben hiçbir zaman kendimde o haddi görmedim. Bu tür imzaları atan bir makamda oturuyorum ama bu şehrin işvereni aslında bize oy veren vatandaşlarımız yani Balıkesir’in ta kendisi; sizsiniz, kendinizsiniz, başka birisi değil.  Biz, hep beraberiz ve bu süreci yönetiyoruz” dedi.
 
MAAŞLARDA İYİLEŞTİRME SÖZÜ VERDİ
 
Yılmaz, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:“Edindiğimiz bilgilere göre arkadaşlarımızın bir mağduriyeti var. Bu mağduriyeti gidermeyle ilgili en kısa süre içerisinde gerekli sendikalaşma sürecini tamamlayıp maaşlarda iyileştirme yapacağımızın sözünü ben bir belediye başkanı ve adayı olarak veriyorum. Kararnameyle gelen arkadaşlarımızın da yaşam standartlarını; günümüzün, çağımızın gereklerine en kısa sürede ulaştıracağız. Balıkesir olarak çok çalışmamız lazım. Balıkesir’de halkımıza ‘ya bu adamlar niye bu kadar maaş alıyor’ dedirmememiz lazım. Hepinize saygılarımı sunuyorum. Toplu iş sözleşmesi hem BASKİ çalışanlarımıza hem Büyükşehir çalışanlarımıza uğurlu olsun.”
 
İmza törenine; Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Hocaoğlu, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Küçükkapdan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Cumhur İttifakı Adayı Yücel Yılmaz, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Halil Yılmaz, Hizmet-İş Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir, Hizmet-iş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Savaş Dal, BASKİ Genel Müdürü Talat Özen, Hizmet-iş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ali Özdemir ve birçok sendikalı katılım gösterdi.
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24