TÜRKİYE’DE BİR İLK; ENGELLİ RESTORANI VE OKULU AÇILIYOR

06 Şubat 2017
Ayvalık’ta, toplumda engelli realitesinin farkındalığı için gerçekleştirdiği çalışmalarla tanınan Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları (ASTED) Grubu’nun görme engelli Koordinatörü Namık Tuncel’in geçtiğimiz 3 Aralık’ta başlattığı ‘Sokak Yemekleri ve Hedef İstanbul’ adını taşıyan kampanya olumlu sonuç verdi.
Ayvalık’tan yola çıkarak, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Havran, Balıkesir’in yanı sıra İstanbul’un Maltepe, Ataşehir ve Bağcılar ilçelerinde tamamlanan kampanya kapsamında aralarında belediye başkanları ve kaymakamların da bulunduğu katılımcıları; tekerlekli sandalyeye oturtan ve gözlerini bağlayarak yemek yaptıran Namık Tuncel’e,  kampanya finalinde İstanbul Anadolu Yakası Lions Federasyonu’ndan tüm çalışan personelinin engellilerden oluşacağı bir restoran ile bu restoran da çalışacak engelli personelin eğitim göreceği bir okul desteği geldi.
Tuncel’in Ayvalık’tan başlatıp, İstanbul-Bağcılar’da sona erdirdiği engellilere yönelik farkındalık kampanyasının finalinde gerçekleşen yemek yarışmasında jüri üyesi olan Lions Kulübü İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Çevresi Federasyonu Başkanı Ethem Alkan ile yardımcısı Mehmet Servet Civelek yarışma sonrasında düzenlenen ödül töreninde Türkiye’de bir ilk olacak müjdeyi vererek, hazırladıkları engellilere yönelik restoran ve okul projesinin önümüzdeki Kasım ayına kadar hayata geçirileceğini belirttiler.
TUNCEL MEMNUN
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ASTED’in Görme Engelli Koordinatörü Namık Tuncel, geçtiğimiz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde başlattıkları farkındalık projesinin olumlu sonuç vermesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Tuncel, “Hedefimiz olan İstanbul’a vardığımızda, Lions  Ataşehir Özel Eğitim Mesleki Eğitim İş  Okulu’nda eğitim gören engelli arkadaşlarımızın da aralarında bulunduğu bir yemek yapma yarışması düzenledik.  Bu yarışmada, Lions Kulübü İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Çevresi Federasyonu Başkanı Ethem Alkan ile yardımcısı Mehmet Servet Civelek jüri üyesi oldular. Kendilerine yaptığımız çalışmalar hakkında bilgiler verdim. Engellilerin en büyük sorununun eğitim olduğunu anlattım.  Hatta kampanya kapsamında sağlıklı her sağlıklı katılımcılarımıza yaptığımız gibi ikisinin de gözlerini bağlayarak onlara yemek yaptırdık. Bunu yaptıktan sonra Ethem Alkan bana, “Namık bey, siz engelli farkındalığı ile ilgili bizim gözlerimizi kapattınız ama aslında bizim gözümüzü açtınız. Ben bu çalışmada engelli insanların eğitim aldıktan sonra birçok şeyi başarabileceğini gördük.  Bunun üzerine yöneticilerimizle yaptığımız görüşmelerin ardından İstanbul’da engellilerin eğitim görecekleri bir okul ve bu eğitimleri gördükten sonra da tüm çalışanlarının engellilerden oluşacak bir restoranı hayata geçirmeye karar verdik.’ dedi. Tüm çalışanlarının engelli personelden oluşacağı bir restoran ve bu restoranda istihdam edilecek engelli personelin yetiştirileceği bir okul projesi Türkiye’de bir ilk olacak. Bu çalışmanın bir örneği Almanya’da yapılmıştı. Almanya’da aşçılık yapan Serkan Güzelçoban adlı bir arkadaşımız, tüm personeli engellilerden oluşan bir restoranı hayata geçirmişti. Dünya genelinde de bazı ülkelerde benzeri projeler hayata geçirilmiş. Ama ülkemizde ilk kez böylesi proje hayata geçirilecek. Ülkemizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Ankara ve İstanbul’da halen faaliyette olan ve istihdam edilen personeli Down Sendoromlu engellilerden oluşan Down Cafe’ler var ama bunlar restoran değiller. Bizim istediğimiz cafe tarzı değil de, engellilerin hiç olmazsa kendi evlerinde kendi yemeklerini yapabilecekleri gibi,  engellilerin mesleki hayatlarına katkısı olabilecek, kendi ayaklarının üzerinde durabilmelerini sağlayabilecek, kendi gelirlerini elde edebilecekleri ve kazanacakları paralarla da toplumda her insanın yaşayabildiği gibi yuvasını kurup, kendilerini idare edebilmelerinin önünü açabilmektir” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
  • facebook hesabınızla yorumlayın:
    Share on Myspace

Konuk Olarak Yorum Yapın

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

logo
Sözcü Gazete ve Matbaacılık Turizm İnşaat Mimarlık Tic. Ltd. Şti.
Sakarya Mah. Atatürk Cad. Özaral Pasaji No:179/14 Ayvalık/Balıkesir
(0 266) 313 00 65/66
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
İmtiyaz Sahibi :  Serdar Göktekin
Kurucusu :  Levent Engin Pamirol
Sor. Yazı İşl. Md. :  Gülçin Akyel
Sayfa Editörü :  Yahya Altıntaş
Muhabir :  Birol Aslan
Muhabir :  Gökhan Kula
Bilgi İşlem :  Gülçin Sarıkaya
Baskı Sorumlusu :  Levent Şenol
Hukuk Danışmanı :  Mustafa Sakızlı
Haber Merkezi    Serdar Göktekin
 Kemal Kasap
 Cengiz Tosunyılmaz
:
 
Spor Müdürü :  Cemal Erhanoğlu
Reklam Müdürü :  Raşit Özgül
Katkı Yapanlar : Bülent Bilici Hüsnü Evren
  Kazım Yorulmaz Zeliha Kafa
Temsilciler
Altınoluk Hasan Şen 0536 636 38 79
Altınova Yusuf Bilici 0543 343 18 59
Ayvalık Cemal Erhanoğlu 0542 582 11 80
Balıkesir Taylan Toprak 0554 479 32 25
Burhaniye Şenol Torlak 0554 594 67 15
Edremit Tuncay Ayklan 0535 514 74 25
Gömeç Yusuf Duran  
Küçükköy Bahtiyar Yıldırım 0535 518 11 24